Garnki ze stali nierdzewnej do twojej kuchni

Garnki ze stali nierdzewnej do twojej kuchni

Wyposażenie kuchni jest bardzo ważne dla każdej pani domu. Dobra kuchnia powinna składać się z wysokiej jakości mebli, sprzętów oraz ze wszelkich, niezbędnych akcesoriów, które służą do przygotowania jedzenia, jak i do samego spożywania posiłków. Bardzo istotnym elementem każdej kuchni są garnki. Trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie jakiejkolwiek kuchni bez nich.

Garnki kuchenne

W sklepach znaleźć możemy wiele rodzajów garnków. Mają one różne kształty, rozmiary, są wykonane z różnych materiałów. Najczęściej znajdziemy garnki wykonane z metalu, emaliowane, żeliwne, szklane, teflonowe, ceramiczne. Bardzo ciekawą grupą są  garnki ze stali nierdzewnej, którymi zajmiemy się w tym artykule.

Stal nierdzewna – dobry materiał

Stal nierdzewna to świetnej klasy, pożądany materiał, który często wykorzystuje się w kuchniach. Materiał ten jest bardzo trwały oraz posiada właściwości antykorozyjne. Wyróżnić możemy:

  • stal nierdzewną 18/10 – oznacza zawartość 18% chromu oraz 10% niklu
  • 18/8 – 18% chromu, 8% niklu
  • 18/0 – 18% chromu

Najpopularniejszy typ stali wykorzystywany do garnków, to 18/10. Taki stosunek domieszek chromu oraz niklu zapewnia odpowiednią odporność na rdzę oraz trwałość garnkom. Stal taka jest wysoce obojętna na kontakt z jedzeniem, które przygotowujemy w garnkach. Jednak wadą opisywanego typu stali jest brak magnetyczności. Oznacza to, że nie będzie pracowała na indukcji, a niestety na rynku większość producentów, wykonuje garnki ze stali nierdzewnej 18/10. Pozostałe typy są rzadziej stosowane do produkcji garnków. Opcja stali 18/0 jest przeznaczona dla osób, które mogą mieć uczulenie na nikiel. Stal 18/0 będzie magnetyczna, jednak jej pozostałe właściwości będą nieco gorsze, niż w przypadku stali 18/10. W garnkach, czasami stosuje się również oba typy stali. Zewnętrzna część garnka ze stali 18/0, a środek z 18/10. Wtedy zyskuje on właściwości magnetyczne.

Garnki ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo dobrymi produktami. Mogą być one wykorzystywane przez wiele lat. Odporność na zarysowania sprawia, że przez długi czas ich walory estetyczne pozostają nienaruszone. Garnki tego typu można śmiało wkładać do piekarnika. Wadą praktyczną stali nierdzewnej jest fakt, że dość wolno się nagrzewa. Dlatego jedzenie, które znajdzie się na dnie garczka, może ulec przypaleniu. Jednak rozwiązaniem tego problemu będzie zakup garnków, które posiadają potrójne dno. Im mają więcej warstw, tym ich właściwości cieplne są lepsze. Dobrze także wybierać modele z grubszymi ściankami.

Ceny garnków ze stali nierdzewnej mogą być różne. Najprostszej konstrukcji akcesoria kuchenne tego typu, można dostać od 30 złotych. Jeżeli chcemy garnki, które są zrobione solidnie, warto kupować je po nieco wyższych cenach, od renomowanych producentów. Wtedy zyskamy pewność, że garczek wytrzyma dłużej.

Czy warto?

Garnki ze stali nierdzewnej to akcesoria kuchenne, wykonane ze świetnego, trwałego materiału, który odporny jest na rdzę. Kupując garnki z nieco wyższej półki, będziemy mogli cieszyć się nimi przez długie lata. Ten rodzaj garnków jest wart polecenia, ze względu na niezawodność stali nierdzewnej i jej niezłe właściwości.